Porovnal som dvojicu hodiniek, ktoré sa predávajú za 250 eur.

Na jeseň 2023 prišlo na trh viacero zaujímavých smart a športových hodiniek. O všetkých sme na webe FITIT.sk písali (sekcia novinky) a viaceré z nich som mal možnosť otestovať. Pod mojimi recenziami a videami na hodinky Huawei Watch GT 4 a Amazfit Balance som sa stretol viackrát s otázkou, ktoré z týchto dvoch hodiniek si vybrať. V tomto článku sa ju pokúsim zodpovedať.

Podobne ako vo všetkých mojich videách a recenziách, aj v tomto článku chcem zdôrazniť, že kľúčové je, aby hodinky vyhovovali vašim potrebám. Vy musíte vedieť, ktoré funkcie sú pre vás dôležité a na základe toho sa následne rozhodnete pre jedny alebo druhé hodinky. Cieľom tohto článku je priniesť zrozumiteľné a prehľadné porovnanie jednotlivých funkcií, čo by vám malo zjednodušiť výber hodiniek.

Huawei Watch GT 4 vs. Amazfit BalanceZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4 (vľavo) a Amazfit Balance (vpravo)

Dizajn a odolnosť

Dizajn je subjektívna vlastnosť a na základe fotiek v recenziách, resp. v tomto článku, by ste mali vedieť zhodnotiť, či sa vám viac páčia Amazfit Balance alebo Huawei Watch GT 4. Hodinky od Huawei sú dostupné vo viacerých prevedeniach, od čoho sa potom odvíja aj ich cena. Väčšinu z nich môžete vidieť v recenzii.

Huawei hodinky majú navrch z hľadiska použitých materiálov. Sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a tento materiál je o niečo odolnejší ako hliník, z ktorého majú puzdro Amazfit Balance. Tie sú dostupné aj vo verzii s nylonovým remienkom, čo môže byť pre niekoho plus.

Odolnosť voči vode je v oboch prípadoch na úrovni 5 ATM, čiže s nimi môžete plávať.

Huawei Watch GT 4 vs. Amazfit BalanceZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch GT 4 (vľavo) a Amazfit Balance (vpravo)

Displej a softvérové ciferníky

Amazfit Balance majú 1,5-palcový AMOLED displej s rozlíšením 480 × 480 pixelov a jasom 1500 nitov. Huawei Watch GT 4 sú dostupné v dvoch veľkostiach a majú 1,43-palcový, resp. 1,32-palcový AMOLED displej. V oboch prípadoch je rozlíšenie 466 × 466 pixelov a maximálny jas dosahuje 600 nitov.

Amazfit Balance majú jasnejší displej ako Huawei Watch GT 4, avšak v rámci bežného používania som nezaznamenal až tak výrazný rozdiel, ako by som očakával podľa papierových špecifikácií.

Huawei Watch GT 4 majú krajšie a detailnejšie softvérové ciferníky a majú tiež lepšie spracovaný Always-on displej.

Huawei Watch GT 4 vs. Amazfit BalanceZdroj: TOUCHIT
Amazfit Balance (vľavo) a Huawei Watch GT 4 (vpravo)

Inteligentné funkcie

Hodinky od Huawei aj Amazfit ponúkajú Bluetooth telefonovanie, úložisko na hudbu, stopky, časovače, zobrazovanie kalendára z pripojeného smartfónu, počasie. K dispozícii je tiež zobrazovanie všetkých smajlíkov a diakritiky a zrkadlenie notifikácií z pripojeného telefónu. V kombinácii s Android telefónom môžete na notifikácie z komunikačných aplikácií reagovať odoslaním vopred pripravenej odpovede.

Žiadne z hodiniek neponúkajú diktovanie alebo písanie odpovede cez zabudovanú klávesnicu. Rovnako platí, že keď zmažete notifikáciu v hodinkách, zmaže sa iba tam a v telefóne ju musíte opäť manuálne zmazať. Toto platí pre obe hodinky.

Amazfit Balance majú viac inteligentných funkcií, nakoľko navyše ponúkajú bezkontaktné platby cez Zepp Pay (podpora bánk je aktuálne slabá, ale dá sa to vyriešiť Curve kartou), vernostné karty, to-do list a hlasové poznámky. V kombinácii s aplikáciou tretej strany je možné do hodiniek zrkadliť navigačné pokyny z Google Máp.

Huawei Watch GT 4 majú predinštalovanú aplikáciu na zobrazovanie pokynov z Petal Máp. Huawei hodinky ponúkajú aj slovenskú lokalizáciu. Amazfit Balance slovenčinu nemajú, k dispozícii je však aspoň čeština.

Huawei Watch GT 4 vs. Amazfit BalanceZdroj: TOUCHIT
Amazfit Balance (vľavo) a Huawei Watch GT 4 (vpravo)

Zdravotné funkcie

Huawei aj Amazfit hodinky ponúkajú celodňové meranie tepu, stresu, okysličenia krvi, meranie teploty pokožky a analýzu spánku. Huawei hodinky umožňujú počas bežného nosenia meranie v sekundových intervaloch, Amazfit hodinky ho merajú najčastejšie v minútových intervaloch. V režime monitorovania aktivity merajú obe hodinky tep v sekundových intervaloch.

Vyhodnocovanie pokojového tepu a stresu je na rovnakej úrovni. Z hľadiska analýzy spánku mi väčší zmysel dávajú Amazfit hodinky, a to z toho hľadiska, že merajú aj variabilitu srdcového tepu a dokážu vyhodnocovať regeneráciu a skóre pripravenosti na deň. Huawei hodinky takúto funkciu nemajú. Treba si teda zvážiť, či je toto funkcia, ktorú chcete mať v hodinkách alebo vám na tom až tak nezáleží.

Čo sa unikátnych funkcií týka, Huawei Watch GT 4 majú predinštalovanú aplikáciu na počítanie kalórií. Amazfit Balance ponúkajú analýzu stavby tela pomocou bioelektrickej impedancie (BIA). Neviem však posúdiť presnosť ani jednej z týchto funkcií.

Huawei Watch GT 4 vs. Amazfit BalanceZdroj: TOUCHIT
Amazfit Balance (vľavo) a Huawei Watch GT 4 (vpravo)

Športové funkcie a presnosť merania tepu a GPS

Športové funkcie sú cca na rovnakej úrovni. Aj Amazfit aj Huawei hodinky ponúkajú generovanie tréningových plánov pomocou umelej inteligencie. Huawei hodinky sú v tomto smere viac zamerané na bežcov. Amazfit hodinky ponúkajú aj bežecké tréningové plány a aj všeobecné odporúčania, v akej intenzite by ste mali v daný deň trénovať alebo cvičiť – nemusí to byť iba behanie.

Amazfit hodinky majú o niečo presnejšie meranie GPS. Huawei hodinky majú mierne navrch z hľadiska merania tepu, výnimkou je chôdza. Obe hodinky umožňujú pripojenie hrudného pásu cez Bluetooth.

Huawei Watch GT 4 vs. Amazfit BalanceZdroj: TOUCHIT
Amazfit Balance (vľavo) a Huawei Watch GT 4 (vpravo)

Výdrž batérie

Obe hodinky ponúkajú výdrž až 14 dní. V rámci môjho používania so zapnutým Always-on displejom a pravidelným behaním s aktívnym záznamom GPS som nabíjal hodinky Amazfit Balance každých cca 6 dní. Huawei Watch GT 4 mi v týchto podmienkach vydržali 4 až 5 dní, avšak ako som spomínal, majú lepšie spracovaný Always-on displej.

Huawei Watch GT 4 vs. Amazfit BalanceZdroj: TOUCHIT
Amazfit Balance (vľavo) a Huawei Watch GT 4 (vpravo)

Mobilné aplikácie a služby tretích strán

Amazfit Balance využívajú aplikáciu Zepp, ktorú si stiahnete z obchodu App Store a Google Play a ďalších obchodov tretích strán.

Huawei Watch GT 4 vyžadujú aplikáciu Huawei Health, ktorú si stiahnete z obchodu App Store, Galaxy Store a ďalších obchodov. V Google Play ju však nenájdete, alternatívou je jej manuálne stiahnutie.

Aj Huawei aj Amazfit hodinky podporujú priame prepojenie so službami ako Strava, Komoot a Adidas Running. V tomto smere je to remíza.

Huawei Watch GT 4 vs. Amazfit BalanceZdroj: TOUCHIT
Amazfit Balance (vľavo) a Huawei Watch GT 4 (vpravo)

Verdikt

Ktoré hodinky si teda kúpiť? Huawei Watch GT 4 majú odolnejšiu konštrukciu, presnejšie meranie tepu a ponúkajú aj slovenčinu.

Amazfit Balance majú navrch z hľadiska bohatších inteligentných a zdravotných funkcií, takže ak chcete vernostné karty, bezkontaktné platby (ak nemáte 365.banku, budete potrebovať Curve kartu), meranie variability srdcového tepu počas noci a presnejšie GPS, sú lepšou voľbou.

V neposlednom rade sa treba rozhodnúť aj na základe preferencie dizajnu, čo je subjektívna vec. Huawei môže v tomto smere zaujať viac. Najmä v prípade, že chcete pekné smart hodinky na ruku a nepotrebujete vyhodnocovanie regenerácie či bezkontaktné platby.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit