Túto otázku bude riešiť mnoho používateľov.

Pokiaľ zvažujete kúpu nových Garmin hodiniek a máte rozpočet stanovený na úroveň 250 až 300 eur, pravdepodobne si budete vyberať z dvojice Garmin Forerunner 165 a Garmin Forerunner 255. Niekto bude možnože zvažovať aj kúpu hodiniek Vivoactive 5, avšak na účely tohto článku budem porovnávať práve Forerunnery.

Rozdielov medzi modelmi Forerunner 165 a Forerunner 255 je niekoľko. Tým najdôležitejším rozdielom z používateľského hľadiska je použitý displej. FR 165 majú dotykový AMOLED displej (dotykové ovládanie si môžete vypnúť v prípade potreby, resp. vypnúť iba v režime monitorovania cvičenia), Forerunner 255 majú nedotykový MIP displej.

Pokiaľ neviete, aký je rozdiel medzi týmito displejmi, prečítajte si môj starší článok, v ktorom som porovnával tieto technológie a hodnotil ich výhody a nevýhody.

Tréningové funkcie a presnosť GPS

Pokiaľ je vám jedno, aký displej máte v hodinkách (resp. sa vyslovene nebránite MIP displeju), tak Forerunner 255 predstavujú lepšiu voľbu z hľadiska tréningových funkcií, športových režimov a presnosti záznamu GPS.

Forerunner 255 ponúkajú všetky funkcie, ktoré nájdete aj vo Forerunner 165. Vo výbave však navyše majú aj funkcie Tréningový stav a Zameranie tréningovej záťaže, ktoré FR 165 nemajú. Forerunner 255 tiež ponúkajú denné odporúčania cyklistických tréningov a podporujú pripojenie cyklistického merača výkonu.

Forerunner 255 majú dvojpásmové GPS, ktoré si v náročných situáciách poradí lepšie so záznamom GPS ako jednopásmové GPS vo výbave Forerunner 165.

Garmin Forerunner 255 a 255SZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Garmin Forerunner 255 a 255S

Športové režimy

Pre niektorých používateľov môže byť kľúčovým rozdielom ponuka športových režimov. Hodinky Forerunner 165 majú chudobnejšiu ponuku a za mňa je škoda, že chýbajú akékoľvek zimné či tímové športy.

Posúďte sami, či vám bude vyhovovať ponuka športov v hodinkách Forerunner 165 alebo si vyberiete radšej Forerunner 255. Forerunner 165 ponúkajú športy:

  • behanie – beh, dráhový beh, bežiaci pás, cezpoľný beh, ultra beh, krytá hala, virtuálny beh
  • bicyklovanie – bicyklovanie, bicyklovanie v interiéri,
  • telocvičňa – kardio, sila, HIIT, stúpanie po schodoch, eliptický trenažér, stepper, skákanie cez švihadlo
  • ostatné aktivity a športy – chôdza, chôdza v interiéri, turistika, plávanie v bazéne, otvorená voda, tenis, pickleball, padel, joga, pilates, dýchanie, iné

Hodinky Forerunner 255 majú všetky vyššie uvedené športy a navyše aj tieto športy:

  • bicyklovanie – bicykel eBike, horský bicykel, eMTB
  • telocvičňa – veslovanie na trenažéri, boxovanie, zmiešané bojové umenia
  • ostatné aktivity a športy – triatlon, lukostreľba, inline korčuľovanie, stolný tenis, platformový tenis, squash, raketbal, bedminton
  • zimné športy – lyžovanie, snowboard, bežecké lyžovanie klasickou technikou, klzisko
  • vodné športy – pádlovanie na surfovej doske, veslovanie/príťahy
  • tímové športy – pozemný hokej, ľadový hokej, americký futbal, lakros, rugby, kriket, softbal, bejzbal, basketbal, volejbal, futbal, ultimate frisbee
Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165

Verdikt

Forerunner 165 aj Forerunner 255 sú skvelé hodinky, ktoré patria medzi najlacnejšie športové hodinky v portfóliu Garminu. Tieto hodinky majú mnoho spoločných vlastností a funkcií, avšak Forerunner 255 lákajú najmä bohatšou ponukou funkcií, športových režimov a presnejším záznamom GPS. Vyššiu presnosť využijete v špecifických podmienkach, na miestach, ktoré sú náročnejšie na príjem GPS signálu.

Hlavný rozdiel medzi oboma hodinkami spočíva v type displeja. Sú ľudia, pre ktorých je prvoradé, aby mali hodinky dotykový AMOLED displej a práve pre nich sú určené hodinky Forerunner 165. Ide o cenovo najdostupnejšie Garmin hodinky s AMOLED displejom, športovými funkciami a barometrickým výškomerom vo výbave.

Garmin Forerunner 255 s MIP displejom zaujmú najmä používateľov, ktorí boli z minulosti zvyknutí na tento typ displeja, resp. ocenia jeho výhody, ktoré sa naplno prejavia v rámci cvičenia vonku počas slnečného dňa.

Forerunner 255 tiež odporúčam používateľom, ktorí bez ohľadu na typ displeja hľadajú najvýhodnejšie cenovo dostupné Garmin hodinky z hľadiska pomeru cena/výbava.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit