Hodinky Garmin Lily sú skutočnou špecialitou v portfóliu tejto značky.

Garmin Lily 2 sú jedny z najviac lifestylových a dizajnových hodiniek, ktoré Garmin ponúka. Už pri pohľade na ich spracovanie je zrejmé, že ide o hodinky, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre ženy. Zodpovedá tomu ich dizajn aj rozmery.

Aj napriek tomu ma Lily 2 prekvapili. Hoci som o nich v minulosti písal a videl som ich na fotkách, to, aké malé a kompaktné v skutočnosti sú, som si uvedomil, až keď som ich rozbaľoval a dal som si ich na ruku. Ak poznáte Garmin hodinky, tak viete, že niektoré modely sú dostupné v štandardnej veľkosti a potom v malej veľkosti s označením S. Ak by som použil toto označenie, tak Lily 2 by si zaslúžili prívlastok XS.

Ciferník s vygravírovaným vzorom

Hodinky majú rozmery 35,4 × 35,4 × 10,1 mm, hmotnosť je okolo 20 gramov. Lily 2 sú dostupné v dvoch verziách – športová verzia má v balení silikónový remienok, verzia Classic má kožený remienok. Túto verziu môžete vidieť na fotkách a aj v mojej videorecenzii

Puzdro hodiniek je vyrobené z anodizovaného hliníka, displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass 3. Na hodinkách zaujme pekný vzor, ktorý je vygravírovaný priamo na ciferníku. Ten dodáva hodinkám istý punc elegancie – nie je to iba čierny displej ako v prípade tradičných smart hodiniek.

Garmin Lily 2Zdroj: TOUCHIT
Garmin Lily 2

Displej a jedno dotykové tlačidlo

Lily 2 využívajú TFT displej, ktorý pokrýva celý ciferník. Má rozlíšenie 240 × 201 pixelov. Tento displej nie je stále zapnutý, ale aktivuje sa po zdvihnutí ruky, prípadne dvojitým poklepaním. Ťuknutím na displej sa prepínate medzi rýchlymi informáciami, ktoré vidíte priamo na ciferníku, ako sú kroky, tep, úroveň Body Battery alebo stav batérie hodiniek.

Pohybom doľava a doprava sa prepínate medzi widgetmi s ďalšími informáciami, ako sú zdravotné metriky, počasie, kalendár, notifikácie, ovládanie hudby. Viete si to nastaviť cez aplikáciu Garmin Connect v telefóne.

Lily nemajú tradičné tlačidlá. Obsahujú jedno dotykové tlačidlo v spodnej časti displeja. Jeho stlačením sa dostanete do ponuky s ďalšími funkciami, ako sú aktivity, alarm, stopky, časovač, zmena pozadia či nastavenia. Toto spodné tlačidlo má aj funkciu späť, čiže sa po jeho stlačení vrátite na predchádzajúcu obrazovku a následne na ciferník s časom. 

Garmin Lily 2Zdroj: TOUCHIT
Garmin Lily 2

Ovládanie a čitateľnosť

Ovládanie hodiniek vyžaduje trochu cviku. V prípade spodného tlačidla si treba zvyknúť na to, že ho treba stlačiť a reálne na ňom podržať prst. Ja som robil chybu, že som na toto tlačidlo iba ťukal. V takom prípade hodinky nezaznamenali vždy stlačenie. Čiže, ak budete mať podobnú skúsenosť, skúste ho reálne stlačiť, nielen naň ťuknúť.

Čitateľnosť displeja bola počas môjho testovania dobrá. Vonku bola dostatočná, nemal som problém skontrolovať čas či ďalšie údaje. Predpokladám však, že čitateľnosť TFT displeja bude počas letných slnečných dní slabšia.

Pokiaľ je pre vás dôležité čítanie notifikácií z pripojeného telefónu, treba počítať s tým, že displej je malý a tomu je prispôsobená aj veľkosť písma. Niekto by možno ocenil väčší font. Malý font, ktorý hodinky využívajú kvôli veľkosti displeja, môže byť v niektorých situáciách obmedzujúci.

Garmin Lily 2Zdroj: TOUCHIT
Garmin Lily 2

Nový mechanizmus pripnutia remienka a zlepšený senzor tepu

Garmin Lily 2 využívajú 14 mm remienky so štandardným mechanizmom rýchlej výmeny. Ak by ste si časom chceli vymeniť remienok za iný, nebude to problém. Treba iba zachovať jeho šírku 14 mm. Spôsob prichytenia remienka je hlavná dizajnová zmena v porovnaní s prvou generáciou týchto hodiniek.

Ďalšia kľúčová zmena spočíva v tom, že Lily 2 využívajú senzor tepu Garmin Elevate 4. generácie. Je to citeľné zlepšenie, pretože Elevate 4 zlepšuje zdravotné funkcie a ich presnosť v porovnaní s predchádzajúcou generáciou hodiniek Lily.

Znamená to, že Lily 2 presnejšie merajú tep počas celého dňa a majú aj zlepšené meranie stresu a telesnej batérie Body Battery. K dispozícii je meranie okysličenia krvi, ale iba počas noci. Túto funkciu si musíte manuálne aktivovať. Hodinky tiež analyzujú spánok, dýchanie a vyhodnocujú spánkové skóre na základe viacerých faktorov. 

Garmin Lily 2Zdroj: TOUCHIT
Garmin Lily 2

GPS senzor nemajú, treba použiť smartfón

Počas posledných 3 rokov som dlhodobo používal viacero Garmin hodiniek a v mojom prípade súhlasilo to, čo mi hodinky namerali a zobrazovali s tým, ako som sa cítil. Nápomocná vie byť najmä funkcia Body Battery, ktorá vám vie dať určitú spätnú väzbu. Vie vás upozorniť na to, keď telo s niečím bojuje. Môže to byť začiatok chrípky či inej choroby. Body Battery vám tiež vie dať dobrú informáciu o tom, ako telo regenerovalo počas spánku, len treba s hodinkami spať.

Lily 2 ponúkajú monitorovanie viacerých športov. Novinkou sú tanečné režimy, ako je zumba, afrobeat, hip-hop a ďalšie. GPS senzor vo výbave hodiniek nie je, čo môže byť dané aj ich kompaktnými rozmermi. Na získanie GPS dát je potrebné mať k dispozícii spárovaný smartfón, ku ktorému musia byť hodinky pripojené počas vonkajšieho cvičenia. V opačnom prípade hodinky vypočítajú vzdialenosť na základe počtu krokov, čo môže byť nepresné. Bez pripojeného telefónu vám nespravia ani mapu vonkajšieho cvičenia.

Presnosť merania tepu počas cvičenia je dobrá. Zodpovedá iným Garmin hodinkám so senzorom Elevate 4. generácie. Absolvoval som s nimi niekoľko behov a namerané dáta v mojom prípade súhlasili s tým, čo mi zmeral hrudný pás.

Garmin Lily 2: Presnosť merania tepu počas behuZdroj: TOUCHIT
Garmin Lily 2: Presnosť merania tepu počas behu

Garmin Pay, odolnosť 5 ATM, výdrž až 5 dní

Beh patrí medzi menej náročné cvičenia na meranie tepu pomocou hodiniek. V prípade určitých typov cvičenia sa môžu vyskytnúť určité nepresnosti, čo platí aj pre iné hodinky. Písal som o tom v samostatnom článku TU. Predpokladám však, že tieto hodinky si skôr kúpi menej náročná používateľka z hľadiska športovania, ktorá nebude až tak analyzovať tep.

Novinkou je podpora pre bezkontaktné platby cez Garmin Pay, ktoré na Slovensku postupne podporuje čoraz viac bánk. Najnovším prírastkom je VÚB banka. Zoznam všetkých bánk nájdete v samostatnom článku TU.

Garmin Lily 2 majú odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM. Môžete s nimi aj plávať. Výdrž sa pohybuje na úrovni 4 až 5 dní v závislosti od štýlu používania a nastavenia jasu displeja. Chválim, že priložený nabíjací kábel je už s USB-C koncovkou.  

Garmin Lily 2Zdroj: TOUCHIT
Garmin Lily 2

Verdikt

Garmin Lily 2 sú hodinky, ktoré lákajú malými rozmermi a elegantným dizajnom. Na týchto hodinkách oceňujem zdravotné funkcie, ktoré v kombinácii so senzorom tepu Garmin Elevate 4. generácie patria medzi najlepšie a najužitočnejšie v segmente smart hodiniek.

Garmin Lily 2 nemajú zabudované GPS a ich športové funkcie sú zjednodušené. Predpokladám teda, že ich kúpu budú zvažovať skôr ženy, ktoré chcú mať na ruke pekné hodinky, chcú si cez ne kontrolovať notifikácie z telefónu a chcú si monitorovať prechádzky či iné cvičenia s cieľom udržiavať zdravý životný štýl.

Ako alternatívu by som zvážil hodinky Garmin Vivoactive 5. Tie odporúčam aktívnejším používateľkám, ktoré pravidelne behávajú a vyžadujú GPS v hodinkách. Vivoactive 5 majú aj úložisko na hudbu a ponúkajú viacero športových funkcií. Takisto umožňujú používať funkciu Garmin Coach, ktorá vám generuje bežecké či cyklistické tréningy. Alternatívou sú Garmin Venu 3 a 3S, ak by ste chceli aj funkciu Bluetooth telefonovania.

Používateľkám, ktoré to myslia so športovaním a trénovaním vážne, by som odporučil Garmin Forerunner 265 a 265S alebo Forerunner 965. Sú to hodinky s pokročilými tréningovými funkciami a metrikami a v prípade modelu 965 aj s offline mapami.

Cena: od 280 eur

Zapožičal: Garmin.sk

Páči sa nám

  • unikátny a elegantný dizajn
  • najmenšie Garmin hodinky
  • vygravírovaný vzor na ciferníku
  • dobré zdravotné funkcie
  • platenie cez Garmin Pay
  • jednoduchá výmena remienkov

Nepáči sa nám

  • nemajú GPS senzor
  • slabšia čitateľnosť displeja na priamom slnku
  • malý font môže byť v niektorých situáciách obmedzujúci

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit