Nová generácia hodiniek od Samsungu si zaslúži pozornosť.

Samsung oficiálne predstavil smart hodinky Galaxy Watch7, ktoré budú už tradične dostupné v dvoch veľkostiach – 40 a 44 mm. Hodinky prinášajú dobre známy dizajn, avšak do výbavy dostali viacero výborných zlepšení, vďaka ktorým si zaslúžia pozornosť.

Nová generácia prináša nový a výkonnejší procesor, dvojpásmové GPS a presnejší senzor tepu, ktorý obsahuje aj nové zdravotné funkcie. Ide teda o súbor praktických noviniek, ktoré zlepšujú používateľský zážitok všetkých dôležitých funkcií v smart hodinkách.

Samsung okrem hodiniek Galaxy Watch7 predstavil aj prémiové a odolné Galaxy Watch Ultra, ktoré sú určené náročným používateľom. Model Ultra tiež ponúka najlepšiu výdrž batérie v segmente Samsung hodiniek. Detailné informácie si môžete prečítať v samostatnom článku TU.

Samsung Galaxy Watch Ultra a Galaxy Watch7Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch Ultra a Galaxy Watch7

Hliníkové telo a zafírové sklíčko

Galaxy Watch7 majú hliníkové telo a zafírové ochranné sklíčko. Rozmery hodiniek sú 40,4 × 40,4 × 9,7 mm v prípade menšieho modelu a 44,4 × 44,4 × 9,7 mm v prípade 44 mm verzie. Hmotnosť je 28,8 gramu, resp. 33,8 gramu.

Okrúhly Super AMOLED displej má veľkosť 1,3 palca a rozlíšenie 432 × 432 pixelov, resp. 1,5 palca a rozlíšenie 480 × 480 pixelov (44 mm verzia). Maximálny jas je 2000 nitov.

Hodinky majú odolnosť na úrovni vojenských štandardov MIL-STD-810H, odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68 a takisto odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM.

Samsung Galaxy Watch7Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch7

Nový a rýchlejší procesor

Galaxy Watch7 poháňa nový procesor Exynos W1000, ktorý prináša 3× nárast výkonu v porovnaní s hodinkami Galaxy Watch6. Vďaka tomu by mohla nová generácia ponúknuť lepší zážitok v porovnaní s Wear OS hodinkami s procesorom Snapdragon W5+ Gen 1.

Galaxy Watch7 majú 2 GB RAM a 32 GB úložisko. Batéria má kapacitu 300, resp. 425 mAh. Výdrž batérie odhadujem na úrovni 1,5 až 2 dní v závislosti od používania.

Samsung Galaxy Watch Ultra a Galaxy Watch7Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch7 a Galaxy Watch Ultra

Presnejší senzor tepu s novými funkciami

Dôležitým zlepšením novej generácie je zdokonalený senzor tepu BioActive Sensor. Prináša tri kľúčové zlepšenia, ako je vyšší výkon fotodiód, ktoré prijímajú svetlo, ďalšie farby LED diód a ich optimalizované rozmiestnenie na senzore.

Výsledkom je presnejšie meranie zdravotných parametrov, ako je tep, kvalita spánku, okysličenie krvi, krvný tlak a hodnoty stresu. Hodinky dokážu merať tep až o 30 % presnejšie v prípade intenzívneho cvičenia – v porovnaní s hodinkami Galaxy Watch6.

Novinkou je zdravotná funkcia s názvom AGEs index (advanced glycation end products), ktorá meria koncové produkty pokročilej glykácie. Ide o zlúčeniny, ktoré sa vyvíjajú v tele človeka, keď molekuly bielkovín a tukov prechádzajú oxidáciou molekulami cukru. Ako starnete, tieto molekuly sa vo vašom tele postupne akumulujú. Galaxy Watch7 zmerajú váš aktuálny stav molekúl a zobrazia vám odporúčania pre zdravší život.

Ďalšou novou funkciou je monitorovanie potenciálnych príznakov spánkového apnoe, avšak táto funkcia zatiaľ nie je na Slovensku dostupná – rovnako ako monitorovanie nepravidelného srdcového rytmu, ktoré by mohlo naznačovať fibriláciu predsiení.

Tieto dve funkcie sú aktuálne dostupné iba v niektorých krajinách, avšak Samsung pracuje na získaní potrebných certifikácií, aby ich priniesol aj na Slovensko. Ide však o tzv. Samsung Health Monitor funkcie (medzi ne patrí aj meranie tlaku a EKG), ktoré k svojmu fungovaniu vyžadujú, aby boli hodinky spárované so Samsung telefónom.

Energy Score a meranie HRV

Do zoznamu nových zdravotných funkcií možno zaradiť aj novú metriku Energy Score, ktorá čiastočne pripomína funkciu Body Battery od Garminu, resp. vyhodnocovanie pripravenosti a regenerácie pomocou všemožných hodiniek či inteligentných prsteňov.

Táto funkcia využíva umelú inteligenciu a analyzuje viacero zdravotných ukazovateľov, ako je priemerný čas spánku, konzistencia času spánku, resp. spánku a bdenia, načasovanie spánku, aktivita predchádzajúceho dňa, srdcová frekvencia počas spánku a tiež variabilita srdcovej frekvencie.

Umelá inteligencia sa podpísala aj pod zdokonalenú analýzu spánku, ktorá berie do úvahy nové parametre, ako je pohyb počas spánku, latencia spánku, srdcová frekvenciu a frekvencia dýchania počas spánku.

Energy Score a zdokonalené monitorovanie spánku sú súčasťou nadstavby One UI 6 Watch, ktorá je založená na operačnom systéme Wear OS 5 a je predinštalovaná v hodinkách Galaxy Watch7. Tieto dve zlepšenia budú vo forme aktualizácie dostupná aj pre hodinky Galaxy Watch4 a novšie.

Dvojpásmové GPS a nové športové funkcie

Súčasťou nadstavby One UI 6 Watch sú aj športové funkcie, ktoré vyhodnocujú aeróbny prah a anaeróbny prah srdcovej frekvencie počas behania a merajú funkčný prahový výkon (FTP) počas bicyklovania. Pribudli aj ďalšie tréningové funkcie, ako je porovnanie vášho výkonu na rovnakej trati v priebehu času.

Galaxy Watch7 ponúkajú aj dvojpásmové GPS, vďaka čomu by mali presnejšie merať vašu polohu počas športovania a vonkajších aktivít. K dispozícii je tiež dvojpásmové Wi-Fi, Bluetooth 5.3, NFC a voliteľná podpora pre eSIM (LTE) – službu zdieľaného čísla pre Samsung hodinky ponúka na Slovensku momentálne iba Telekom.

Galaxy Watch7 fungujú so smartfónmi so systémom Android 11 alebo novším, ktoré majú aspoň 1,5 GB RAM. Niektoré zdravotné funkcie sú dostupné iba v kombinácii so smartfónmi značky Samsung (meranie tlaku a EKG). Hodinky Galaxy Watch s iPhonom nefungujú.

Samsung Galaxy Watch Ultra a Galaxy Watch7Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch7 a Galaxy Watch Ultra

Cena, dostupnosť a zľavy

Smart hodinky Galaxy Watch7 bude možné predobjednať na Slovensku od 10. júla, v obchodoch budú dostupné od 24. júla 2024. Ich ceny sú nasledovné:

  • Galaxy Watch7 40 mm BT – 319 eur
  • Galaxy Watch7 44 mm BT – 349 eur
  • Galaxy Watch7 40 mm BT + 4G – 369 eur
  • Galaxy Watch7 44 mm BT + 4G – 399 eur

Zákazníci, ktorí si v období od 10. do 23. júla (vrátane) alebo do vypredania zásob zakúpia hodinky Galaxy Watch7, môžu po registrácii na stránke samsung.sk odpredať svoje staré zariadenie a k výkupnej cene navyše získať výkupný bonus až do výšky 80 eur

Zákazníci tiež získajú pri nákupe dvoch zariadení na e-shope samsung.sk zľavu 10 %, v prípade nákupu troch produktov 15 %. Študenti s kartou ISIC majú nárok na ďalšie zľavy.

Zdroj: Samsung, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit