Wear OS hodinky ma v minulosti nebavili. TicWatch Pro 5 to zmenili.

TicWatch Pro 5 sú aktuálne jediné hodinky, ktoré sa predávajú aj na Slovensku, a ktoré si zaslúžia pozornosť, ak máte Android telefón, chcete hodinky s Wear OS, avšak z ľubovoľného dôvodu si nechcete kupovať Samsung Galaxy Watch. V blízkej budúcnosti sa k ním pridajú aj nedávno predstavené Xiaomi Watch 2 Pro, ktoré budú dostupné aj v LTE verzii, čo môže byť výhodou.

TicWatch Pro 5 nie sú úplnou novinkou na trhu. V predaji sú od konca mája 2023 a nadväzujú na hodinky TicWatch Pro 3 Ultra GPS, ktoré som takisto recenzoval. Pokiaľ sa zamýšľate, prečo sme z TicWatch Pro 3 skočili rovno na TicWatch Pro 5, dôvod je ten, že číslovka štyri znie po čínsky podobne ako slovo smrť. Niektorí výrobcovia preto toto číslo preskakujú. 

Ak ste už používali alebo videli nejaké hodinky z rodiny TicWatch Pro, tak model Pro 5 vás neprekvapí. Výrobca stále kombinuje vlastnosť, ktorú budú niektorí používatelia milovať a iní jej neprídu na chuť a síce, že hodinky majú vo výbave dva displeje.

AMOLED a FSTN displej

Základom je 1,43-palcový AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov, na ktorom sa nachádza tzv. FSTN panel. Ten je aktívny v always-on režime počas bežného používania a v tzv. Essential režime, kedy hodinky obmedzia svoje funkcie s cieľom šetriť energiu. Výhodou FSTN displeja je, že má nízku spotrebu batérie. Hodinky vďaka tomu ponúkajú nadštandardnú výdrž batérie – minimálne vo svete Wear OS hodiniek. 

V prípade potreby si môžete v nastaveniach hodiniek prispôsobiť, aby TicWatch Pro 5 používali AMOLED displej aj v always-on režime, avšak osobne som kvôli dlhšej výdrži batérie preferoval FSTN displej. Plus, toto je naozaj unikátna vlastnosť týchto hodiniek.

FSTN displej obsahuje všetky kľúčové informácie a upozorní vás aj na to, že máte v telefóne notifikácie, ktoré čakajú na prečítanie. Zároveň ponúka akceptovateľnú čitateľnosť vonku na slnečnom svetle. Treba bojovať s odleskami a nájsť ideálny uhol, pod ktorým si budete vedieť prečítať čas, avšak dá sa to.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5 a ich AMOLED displej
TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5 a ich FSTN displej

Hliníkové puzdro a otočná korunka

TicWatch Pro 5 sú vyrobené z hliníka a nylonu so sklenenými vláknami. Odolné sklíčko je Gorilla Glass s povrchovou úpravou proti odtlačkom prstov. Remienok je silikónový vo veľkosti 24 mm. Dizajn hodiniek sa mi páči a to najmä v novej pieskovej farbe. Na test som mal k dispozícii čiernu verziu.

Remienok pôsobí obyčajne a je vymeniteľný. Na fotkách a v mojej videorecenzii si môžete všimnúť že luneta mierne vystupuje nad displej, avšak nie je otočná.

Na ovládanie hodiniek môžete využiť bočné tlačidlo, ktoré funguje aj ako otočná korunka. Tento prvok je dobre zakomponovaný do systému Wear OS a do väčšiny aplikácií. Dopĺňa ho horné tlačidlo, ktoré zobrazí zoznam posledných aplikácií. Jeho dvojitým stlačením aktivujete platenie cez Google Pay, resp. aplikáciu Peňaženka.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5

Snapdragon W5+ Gen 1 je skvelý

TicWatch Pro 5 poháňa procesor Snapdragon W5+ Gen 1 v kombinácii s 2 GB RAM a 32 GB úložiskom. Pre používateľa je k dispozícii 20 GB. Na tento procesor som bol zvedavý, ako bude fungovať a musím uznať, že som príjemne prekvapený. TicWatch Pro 5 sú najsvižnejšie Wear OS hodinky, aké som doteraz používal a sú aj o niečo rýchlejšie a plynulejšie ako Samsung Galaxy Watch6.

Nie sme síce ešte na úrovni Apple Watch, avšak TicWatch Pro 5 v tomto smere chválim a použitý procesor určite patrí medzi hlavné výhody hodiniek. Rovnaký procesor nájdete aj v hodinkách Xiaomi Watch 2 Pro a v Google Pixel Watch 2 (tie majú iný koprocesor, preto je označenie procesora W5), avšak hodinky od Googlu sa oficiálne na Slovensku nepredávajú.

TicWatch Pro 5 som testoval viac ako dva mesiace pred napísaním tejto recenzie. Pri ich používaní som sa dokonca pristihol pri tom, že som 90 % notifikácií riešil priamo cez hodinky, čo sa mi v minulosti pri používaní Wear OS hodiniek ešte nestalo. Dokonca ma bavilo do nich ťukať a robiť niečo viac, ako je len bežné prečítanie toho, kto mi čo napísal. Čiže, TicWatch Pro 5 sú prvé Wear OS hodinky, ktoré ma baví používať a toto je asi tá najväčšia pocta, ktorú im môžem vzdať.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5

Wear OS 3.5 bez Google Asistenta

TicWatch Pro 5 využívajú operačný systém Wear OS 3.5. Predinštalovaná klávesnica je Gboard, ktorá podporuje diktovanie v slovenčine, takže na správy môžete reagovať diktovaním alebo naťukaním na klávesnici v hodinkách. Niekto by si mohol myslieť, že to bude nepohodlné, avšak Gboard má dobre zvládnuté odporúčania. Takže, aj keď naťukáte odpoveď s preklepmi, viete si vybrať z návrhov a poslať správne slovo.

Prekvapilo ma, že rýchle predpripravené odpovede nie sú dostupné pre všetky komunikačné aplikácie, ako to ponúkajú napr. Samsung hodinky. TicWatch Pro 5 ponúkajú rýchle odpovede bez ohľadu na aplikáciu len pre anglický jazyk. V slovenčine sú dostupné iba pre niektoré aplikácie – to je však dané samotnou aplikáciou a nie rozhraním hodiniek.

Ďalším prekvapením je absencia Google Asistenta. V hodinkách nie je predinštalovaný a nedá sa ani manuálne nainštalovať z obchodu Google Play. Či pribudne vo forme nejakej aktualizácie operačného systému, to neviem, ale nespoliehal by som sa na to. Osobne mi táto funkcia nechýba, avšak existuje skupina používateľov, pre ktorých to môže byť kritický nedostatok hodiniek. Ďalšie služby, ako sú Google Mapy, či platenie cez Google Pay, sú našťastie vo výbave hodiniek.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5

Dobrý používateľský zážitok, avšak LTE verzia nie je k dispozícii

Okrem viacerých Google aplikácií obsahujú hodinky aj množstvo predinštalovaných TicWatch aplikácií. Toto je vec, ktorá mi trochu prekážala. Hodinky napríklad ponúkajú až 6 aplikácií so zdravotnými funkciami, ako je meranie tepu, stresu, okysličenia krvi a analýza spánku.

Nechápem, prečo nevedel výrobca tieto aplikácie zjednotiť do jednej zdravotnej aplikácie, ako to robí konkurencia. V zozname aplikácií si môžete našťastie pripnúť tie najdôležitejšie aplikácie navrch, takže nemusíte zakaždým zbytočne scrollovať.

Samotný systém Wear OS ponúka dobrý používateľský zážitok, hoci, niekto by mohol povedať, že rozhranie hodiniek TicWatch Pro 5 pôsobí zastaraným dojmom. Až tak mi to nevadilo. Za väčší nedostatok považujem fakt, že hodinky nie sú dostupné v LTE verzii.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5

Používateľský zážitok sa môže (dočasne) odlišovať v závislosti od značky telefónu

Z používateľského hľadiska sa mi páčili detaily, ako je obojsmerná synchronizácia režimu Nerušiť medzi hodinkami a smartfónom. Keď z telefónu zapnete režim Nerušiť, aktivuje sa aj v hodinkách. A následne ho môžete vypnúť cez hodinky a vypne sa aj na telefóne. Malo by to fungovať bez ohľadu na značku telefónu, avšak realita je taká, že napríklad v prípade vivo X80 Pro to nefungovalo. A v prípade Nothing Phone (2) to fungovalo bezchybne.

Toto je mimochodom nevýhoda Android telefónov. Používateľský zážitok sa môže odlišovať v závislosti od značky telefónu, pretože výrobca inak nastavil optimalizáciu batérie alebo iné drobnosti. Keď som používal TicWatch Pro 5 s Nothing Phone (2), všetko fungovalo skvelo.

Keď som neskôr používal TicWatch Pro 5 s vivo X80 Pro, zaznamenal som zriedkavo problém, že hodinky ako keby stratili pripojenie do internetu z pripojeného telefónu. A pritom samotná komunikácia cez Bluetooth medzi hodinkami a telefónom fungovala. Obvykle sa to samo opravilo po nejakej chvíli. Tento problém môžu mať aj niektoré ďalšie značky, avšak do konca októbra by mala prísť aktualizácia, ktorá ho odstraňuje.

Operačný systém Wear OS ponúka viacero praktických aplikácií, ktoré si môžete nainštalovať do hodiniek a synchronizovať so smartfónom. Ja používam Spotify v offline režime, Stocard na zobrazovanie vernostných kariet a leteniek na letisku, Komoot na turistiku, Todoist na správu úloh a nákupný zoznam, Google Mapy a najnovšie aj Google Kalendár. V posledných týždňoch pribudlo viacero užitočných aplikácií pre Wear OS, pričom zoznam všetkých aplikácií pre smart hodinky si môžete pozrieť v obchode Google Play.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5

Analýza spánku mala zriedkavo drobné problémy

Zdravotné funkcie sú v poriadku a výraznejšie sa neodlišujú od konkurenčných hodiniek. Prekvapila ma informácia o pokojovom tepe počas dňa, ktorý by som zadefinoval ako priemerný tep a nie ako pokojový tep v pravom slova zmysle. Hodinky vedia zaznamenať aj nepravidelný srdcový rytmus.

Drobné pripomienky mám k analýze spánku, ktorá môže byť niekedy nepresná v tom zmysle, že keď som bol nadránom na záchode, hodinky mi ukončili meranie spánku, resp. mi zvyšok spánku zaznamenali ako zdriemnutie. Tento problém sa neopakoval vždy, avšak zriedkavo som ho zaznamenal. Hoci, v poslednej dobe sa neobjavil, takže je možné, že ho výrobca už odstránil.

Ostatné informácie z analýzy spánku sú užitočné. Mám na mysli meranie pokojového tepu počas spánku, okysličenia krvi, dýchania a zmeny teploty pokožky.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5

Presnosť merania tepu a GPS je dobrá

TicWatch Pro 5 majú dobré športové funkcie. Presnosť merania tepu bola počas môjho doterajšieho testovania spoľahlivá. V posledných týždňoch som však skoro stále iba behal, čo je pre hodinky menej náročná aktivita na meranie tepu. Hodinky si dobre poradili so zmenami tepu počas behania, či už to bolo zastavenie alebo zmeny počas prahového behu.

Dobrá presnosť je aj v prípade záznamu GPS. Hodinky majú jednopásmový GNSS čip a hoci nie je najpresnejší na trhu, v porovnaní s mojimi Garmin Forerunner 955 som výraznejšie odchýlky nezaznamenal. Nejaké drobnosti by sa našli, ale tie boli vo veľkej väčšine zanedbateľné. V nastaveniach hodiniek si môžete aktivovať štandardný režim záznamu GPS alebo režim najvyššej presnosti. Ovplyvňuje to výdrž batérie, viď. nižšie.

Aby som to zosumarizoval, tieto hodinky by som pokojne používal aj naďalej pre účely rekreačného športu a na monitorovanie aktivity. Ak vás zaujímajú grafy s porovnaním merania tepu s hrudným pásom a porovnanie presnosti GPS, nájdete ich v mojej videorecenzii.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5

FSTN displej som si obľúbil aj počas športovania

K športovaniu ešte dva postrehy. Obrazovka s dátami o cvičení má na AMOLED displeji tenké fonty, čo môže zhoršovať čitateľnosť najmä vonku. Na druhej strane, v always-on režime sa dáta zobrazujú na FSTN displeji a v jeho prípade som nemal problém s čitateľnosťou. Jeho nevýhodou je však to, že sa na obrazovke zobrazuje menej informácií, resp. si nemôžete prispôsobiť, aké informácie majú byť kde zobrazené. Je teda potrebné sa medzi nimi prepínať otáčaním korunky.

Výborným detailom je funkcia, vďaka ktorej sa podsvietenie FSTN displeja automaticky mení podľa toho, v akej srdcovej zóne sa práve nachádza váš tep.

Hodinky v rámci predinštalovanej športovej aplikácie nemajú offline mapy ani nepodporujú import trás. Tento nedostatok môžete vyriešiť pomocou aplikácie tretej strany. V kombinácii so smartfónom môžete získať navigačné pokyny z Google Máp, resp. cez Komoot pre turistiku. Môžem potvrdiť, že hodinky je možné používať aj takým spôsobom, že si spustíte monitorovanie aktivity cez systémovú športovú aplikáciu a zároveň si spustíte navigačné pokyny v hodinkách cez Komoot.

S hodinkami môžete telefonovať z pripojeného smartfónu cez Bluetooth. Kvalita reproduktora aj mikrofónu je dobrá a druhá strana sa nesťažovala, že by mi zle rozumela, resp. že by bola zlá audio kvalita. Hodinky majú odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM, spĺňajú štandardy armádnej odolnosti MIL-STD-810H a majú 628 mAh batériu. Čo to znamená v praxi?

TicWatch Pro 5 menia podsvietenie displeja počas športovania v závislosti od vášho tepu

Výdrž batérie je skvelá na pomery Wear OS hodiniek

Počas môjho testovania som obvykle dosahoval výdrž na úrovni troch až štyroch dní a to v závislosti od toho, ako výrazne som si monitoroval aktivitu pomocou zabudovaného GPS. V rámci veľmi intenzívneho používania som sa vedel dostať na úroveň 2 dní, avšak 3 až 3,5 dňa bol u mňa štandard. Predpokladám, že v prípade niektorých používateľov bude štandard na úrovni 4 dní.

Spotreba GPS sa pohybovala na úrovni 9 až 12 % za hodinu v režime najvyššej presnosti, resp. 7 až 8 % v prípade štandardného režimu. Analýza spánku spotrebovala 5 až 6 % za noc.

Nabitie z 18 % na 98 % trvalo 75 minút, avšak v rámci bežného používania som to riešil tak, že som dal hodinky na chvíľu nabíjať vždy, keď som prišiel domov z behu a šiel som do sprchy. Takýmto spôsobom sa mi v priebehu sprchy nabili z 38 na 63 % a bol som vybavený na ďalšie necelé dva dni používania. Nabíjanie je magnetické pomocou špeciálneho kábla, takže treba dať pozor, aby ste ho nestratili.

Výdrž batérie je teoreticky možné predĺžiť pomocou tzv. Essential režimu. Ten vypne funkcionalitu systému Wear OS, avšak stále zobrazuje čas a ponúka základné monitorovanie aktivity. Táto funkcia sa môže zísť v špecifických situáciách, kedy nepotrebujete pokročilú konektivitu s telefónom. Osobne som tento režim využíval iba počas spánku, keďže TicWatch Pro 5 ponúkajú automatické prepnutie do Essential režimu, keď rozpoznajú, že spíte.

TicWatch Pro 5Zdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5 a ich nabíjací kábel

Verdikt

TicWatch Pro 5 sú Wear OS hodinky, ktoré ma bavilo najviac používať zo všetkých zariadení z tejto kategórie, ktoré som doteraz testoval. Ak by som si vyberal k Android telefónu hodinky s Wear OS, TicWatch Pro 5 by boli mojím favoritom. Na druhej strane, dnes by som už zvažoval aj Xiaomi Watch 2 Pro, ktoré budú dostupné aj v LTE verzii. Čoskoro by sa mali dostať do predaja na Slovensku.

Neznamená to však, že TicWatch Pro 5 sú lepšie ako Galaxy Watch5 alebo 6. Objektívne treba povedať, že Galaxy Watch6 majú jasnejší a kvalitnejší displej a v kombinácii so Samsung telefónom ponúkajú zážitok, ktorý môže niektorým používateľom viac vyhovovať. Samsung hodinky tiež budú mať lepšiu softvérovú podporu do budúcnosti.

Na TicWatch Pro 5 mi vyhovoval ich dizajn, systém dvoch displejov, výborná výdrž batérie v rámci Wear OS hodiniek a najmä rýchle a svižné reakcie, ktoré sú subjektívne o niečo lepšie aj v porovnaní so Samsung hodinkami.

Cena: 323 eur

Zapožičal: Mobvoi

Páči sa nám

  • Skvelá výdrž v rámci Wear OS hodiniek
  • Rýchle a svižné reakcie (subjektívne lepšie ako v Samsung hodinkách)
  • Dizajn hodiniek
  • Lokalizácia do slovenčiny a diktovanie v slovenčine
  • Google Mapy a Google Kalendár sú v hodinkách super
  • Bezkontaktné platby cez Google Pay
  • Ponuka aplikácií pre Wear OS sa zlepšuje a rovnako aj ich kvalita
  • Dobrá presnosť merania GPS
  • Celkovo dobrý používateľský zážitok
  • Štandardné zdravotné a športové funkcie
  • FSTN displej má svoje čaro
  • Rýchle nabíjanie

Nepáči sa nám

  • Rozhranie hodiniek by potrebovalo zmodernizovať
  • Veľa predinštalovaných Tic aplikácií, ktoré by mohli byť pokojne v jednej zdravotnej aplikácii
  • Absencia Google Asistenta
  • Mobilná aplikácia Mobvoi Health má fádny dizajn
  • V závislosti od značky telefónu sa môžu objaviť zriedkavé problémy s pripojením do internetu cez Bluetooth (mala by to odstrániť aktualizácia koncom októbra)
  • absencia LTE verzie

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch vo videorecenzii. K hodinkám TicWatch Pro 5 sa mi nepodarilo pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit