Forerunner 165 budú pre niektorých používateľov tými najlepšími lacnými hodinkami od Garminu.

Garmin má vo svojom portfóliu obrovské množstvo smart hodiniek, ktoré sa odlišujú cenou, konštrukciou, funkciami a ďalšími vlastnosťami. Vyznať sa v nich môže byť pre nováčikov obzvlášť náročné a aj preto pravidelne aktualizujem môj článok Ktoré Garmin hodinky si kúpiť?.

Ak ignorujem hodinky série Fénix, ktorá je používateľom dobre známa ako vlajková loď, tak vo všeobecnosti medzi používateľmi panuje názor, že bežci a športovci, ktorí nechcú Fénixy, si kupujú hodinky Forerunner. A zvyšok, používatelia, ktorí až tak veľmi nešportujú, resp. si nepotrpia na tréningové funkcie, si kupujú hodinky Venu alebo Vivoactive.

Garmin Forerunner 165 sú hodinky, ktoré tieto zaužívané tradície búrajú. Považujem ich za výbornú voľbu pre takmer všetkých používateľov, a to bez ohľadu na to, či ide o športovcov (aj tých občasných) alebo o ľudí, ktorí vyžadujú najmä zdravotné funkcie od Garminu a občasné monitorovanie chôdze či turistiky.

Faktom je, že ak si v roku 2024 chcete kúpiť nové Garmin hodinky a hľadáte najlacnejšie riešenie s AMOLED displejom, odporúčam vyberať z dvojice Garmin Forerunner 165 a Garmin Vivoactive 5.

Ak v rámci tejto dvojice nemáte favorita z hľadiska dizajnu alebo farebnej verzie, prednosť by som dal modelu Forerunner 165, nakoľko v porovnaní s Vivoactive 5 ponúka o niečo viac funkcií, ktoré ocení aj bežný používateľ. Príkladom je režim turistika. Aby to však nebolo príliš jednoduché, Forerunner 165 nemajú niektoré iné športy, ale o tom neskôr.

Ľahké a kompaktné hodinky

Forerunner 165 majú dobre známy športový dizajn, ktorý síce nepôsobí prémiovo alebo luxusne, avšak svoj účel plní bez problémov. Konštrukcia je z odolného polyméru a má rozmery 43 × 43 × 11,6 mm. Hmotnosť hodiniek s remienkom je 39 gramov a ide teda o hodinky, ktoré v rámci Garminu patria medzi tie menšie.

Hodinky majú 1,2-palcový AMOLED displej s rozlíšením 390 × 390 pixelov. S jeho čitateľnosťou na slnku som problém nemal a chráni ho chemicky zosilnené sklo.

Pre porovnanie, Vivoactive 5 majú konštrukciu, ktorá kombinuje odolný polymér, hliníkovú lunetu okolo displeja a ochranné sklíčko Corning Gorilla Glass 3. Sú o necelý milimeter menšie a majú hmotnosť 36 gramov.

Forerunner 165 sa nosia pohodlne, na ruke ich takmer nebudete vnímať. K dispozícii je dotykové ovládanie a ovládanie piatimi tlačidlami – tri tlačidlá sú vľavo, dve sú vpravo. Podobne ako pri ostatných Garmin hodinkách, ktoré kombinujú päť tlačidiel a dotykové ovládanie, si môžete ovládanie dotykom úplne vypnúť alebo si nastaviť, aby nebolo aktívne v režime monitorovania aktivity.

Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165

Všetky zdravotné funkcie 4. generácie

Garmin Forerunner 165 využívajú optický senzor tepu Garmin Elevate 4. generácie, ktorý majú vo výbave aj hodinky Forerunner 265Forerunner 965 a viackrát spomenuté Vivoactive 5. Vo výbave týchto hodiniek a aj v modeli Forerunner 165 nájdete všetky zdravotné funkcie, ktoré sú dostupné pre hodinky so senzorom 4. generácie.

Znamená to meranie celodňového tepu, stresu a okysličenia krvi. K dispozícii je pokročilá analýza spánku vrátane záznamu zdriemnutí a spánkového koučingu a aj moje obľúbené funkcie Body Battery a Stav HRV. Tieto dve funkcie vedia s dobrou presnosťou vyhodnocovať vašu regeneráciu a reálne vám vedia poskytnúť užitočnú spätnú väzbu.

Garmin už má vo svojom portfóliu aj niektoré drahšie hodinky, ktoré sú vybavené senzorom tepu 5. generácie. Ich cena začína od 449 eur (Venu 3). Tento senzor tepu ponúka niekoľko hardvérových zlepšení, vďaka ktorým hodinky prinášajú ďalšie dve zdravotné funkcie – meranie EKG a teploty pokožky počas noci. Meranie EKG však zatiaľ nie je oficiálne dostupné na Slovensku.

Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165

Menej tréningových funkcií ako v prípade drahších športových Garmin hodiniek

V úvode recenzie som spomínal, že bežci a športovci, ktorí nechcú Fénixy, si obvykle kupujú hodinky Forerunner. Je to kvôli tomu, že modely od 2XX do 9XX ponúkajú veľkú väčšinu tréningových funkcií (resp. všetky tréningové funkcie a aj offline mapy v prípade 9XX) ako hodinky Fénix, avšak v športovejšom a ľahšom tele a za nižšiu cenu.

Forerunner 165 sú v tomto smere chudobnejšie a obmedzujú sa na nutný základ. Hodinky vyhodnocujú efekt každého cvičenia, ktoré si pomocou hodiniek monitorujete a povedia vám, aký má dané cvičenie prínos z aeróbneho a anaeróbneho hľadiska. Hodinky vám tiež odporučia čas regenerácie do ďalšieho intenzívneho alebo náročného tréningu.

Vo výbave však chýba funkcia Tréningový stav, ktorá vám vie ponúknuť ucelenejší pohľad na celkový tréningový proces. Túto funkciu považujem za nutný základ športových hodiniek od Garminu. Na druhej strane, využijú ju najmä používatelia, ktorí chcú a majú čas systematicky trénovať.

Pokiaľ patríte medzi používateľov, ktorí si párkrát zabehnú alebo zacvičia počas týždňa a počet tréningov prispôsobujú iným povinnostiam v rámci daného týždňa (a nie naopak), tak potom vám táto funkcia možno ani nebude chýbať.

Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165

Denné bežecké odporúčania aj Garmin Coach

Osobne používam smart hodinky na dodržiavanie zdravého životného štýlu. Snažím sa plniť minúty aktivity za týždeň a okrem chôdze, bicyklovania a kardio cvičení (+ občasného posilňovania) robím najmä rekreačný beh (väčšinu behov v druhej zóne srdcového tepu). V tomto smere sú mojou najobľúbenejšou športovou funkciou Garmin hodiniek denné odporúčania.

Garmin hodinky generujú denné odporúčania pre behanie a bicyklovanie, v prípade Forerunner 165 sú dostupné iba bežecké odporúčania. Táto funkcia je výborná v tom zmysle, že sa prispôsobí vašej kondícii, nedávnej histórii aktivít a prípadne aj pretekom, na ktoré trénujete (môžete si zadať ich dátum a cieľový čas, ktorý chcete dosiahnuť), a na základe toho vám generuje odporúčania.

Pokiaľ teda behávate alebo premýšľate, že by ste začali behávať, denné bežecké odporúčania sú výbornou funkciou. Fungujú ako osobný tréner s dôrazom na zdravý prístup k behaniu a k postupnému zlepšovaniu vašej kondície. Moje dlhodobé skúsenosti s touto funkciou som zosumarizoval v samostatnom článku TU.

Okrem denných odporúčaní je k dispozícii aj funkcia Garmin Coach, ktorá vám vygeneruje tréningový plán na behanie (a v tomto prípade aj na bicyklovanie) s cieľom splniť zadaný cieľ k určitému termínu.

Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165

Rozporuplné športové režimy

Čo ma v rámci testovania hodiniek Forerunner 165 prekvapilo najviac, je ponuka športových režimov. Toto je vec, v ktorej sa najviac prejavila segmentácia Garmin hodiniek. Na jednej strane tu máte pokročilejšie bežecké režimy aj režimy turistiky. Na druhej strane chýbajú zimné či tímové športy, ktoré však nájdete vo výbave hodiniek Vivoactive 5.

Faktom je, že ponuka športových režimov ma prinútila k tomu, aby som podtitul tejto recenzie zmenil z „Výborná voľba pre každého“ na „Výborná voľba takmer pre každého“. A súvisí to práve s tým, či vám bude vyhovovať ponuka športových režimov, ktorá je nasledujúca:

  • behanie – beh, dráhový beh, bežiaci pás, cezpoľný beh, ultra beh, krytá hala, virtuálny beh
  • bicyklovanie – bicyklovanie, bicyklovanie v interiéri,
  • telocvičňa – kardio, sila, HIIT, stúpanie po schodoch, eliptický trenažér, stepper, skákanie cez švihadlo
  • ostatné aktivity a športy – chôdza, chôdza v interiéri, turistika, plávanie v bazéne, otvorená voda, tenis, pickleball, padel, joga, pilates, dýchanie, iné

Je škoda, že chýbajú akékoľvek zimné športy.

Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165

Jednopásmové GPS, barometrický výškomer a navigačné funkcie

Forerunner 165 majú jednopásmový multi-GNSS čip (Forerunner 255/265 a vyššie modely majú dvojpásmové GPS) a aj barometrický výškomer – tento komponent chýbal v hodinkách Forerunner 55 a nenájdete ho ani vo výbave modelu Vivoactive 5.

Je však škoda, že Forerunner 165 neponúkajú widget, ktorý zobrazuje aktuálny tlak či výšku. Tieto údaje si tak môžete zobrazovať iba v režime monitorovania cvičenia, keď si upravíte dátové polia. Rovnako chýba widget, ktorý zobrazuje západ a východ slnka – túto informáciu si môžete našťastie zobraziť aspoň cez panel s rýchlymi nastaveniami, ktorý aktivujete stlačením ľavého horného tlačidla. 

Vo výbave hodiniek sú základné navigačné funkcie. Do hodiniek si môžete nahrať vopred pripravenú trasu a navigovať sa pomocou nej počas monitorovania cvičenia. Forerunner 165 nezobrazujú mapy, avšak navigácia podľa čiary bohato postačí na to, aby ste sa nestratili.

Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165

Presnosť merania tepu a GPS

Garmin Forerunner 165 ponúkajú už spomenutý senzor tepu 4. generácie a jednopásmové GPS. S týmito technológiami som sa za posledné roky stretol v Garmin hodinkách viackrát a pri testovaní modelu Forerunner 165 som mal pocit, že Garmin za posledné mesiace ešte o niečo zlepšil presnosť svojho senzora tepu – táto optimalizácia sa prejaví aj v ostatných hodinkách.

Počas testovania som absolvoval niekoľko behov, tréningov na cyklotrenažéri, chôdzí a kombinovaných kardio cvičení s činkami. Presnosť merania tepu počas týchto cvičení bola v mojom prípade na výbornej úrovni. Zaznamenal som minimálne až malé odchýlky a príjemne ma prekvapila pomerne vysoká presnosť v prípade kardio cvičenia s činkami. Treba počítať s tým, že presnosť merania tepu pomocou hodiniek sa môže odlišovať v závislosti od používateľa.

Presnosť merania GPS je dobrá. Nie je taká dobrá ako v prípade Garmin hodiniek s dvojpásmovým GPS, ktoré si lepšie poradia v náročnejších scénach, ako sú centrá miest či sídliská s hustou zástavbou. Na týchto miestach som v prípade Forerunner 165 zaznamenal zopár drobných ústrelov signálu, avšak nešlo o nič dramatické.

Ak chcete čo najlepšiu presnosť merania GPS, tak v rámci rovnakej cenovej kategórie odporúčam kúpu hodiniek Garmin Forerunner 255 – treba však akceptovať, že majú nedotykový transflexný MIP displej.

Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepu počas behu
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepu počas tréningu na cyklotrenažéri
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepu počas tréningu na cyklotrenažéri
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepu počas tréningu na cyklotrenažéri
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania tepu počas kardio cvičenia s činkami
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania GPS
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania GPS
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania GPS
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165: Presnosť merania GPS

Dostupné sú v dvoch verziách

Garmin Forerunner 165 ponúkajú bezkontaktné platby cez Garmin Pay a dostupné sú v dvoch verziách, ktoré sa odlišujú iba úložiskom na hudbu. Základná verzia neponúka úložisko na hudbu, verzia s názvom Garmin Forerunner 165 Music obsahuje 4 GB úložisko. Môžete si do hodiniek stiahnuť mp3 súbory, podcasty alebo offline hudbu zo služieb Spotify či Deezer a prehrávať ju priamo z hodiniek.

Pokiaľ nepotrebujete prehrávať hudbu priamo z hodiniek, postačí vám základná verzia a môžete tak ušetriť, keďže rozdiel v oficiálnych cenách oboch verzií je 50 eur. Treba si tiež uvedomiť, že prehrávanie hudby z hodiniek je náročné na batériu – výdrž v režime monitorovania cvičenia so zapnutým GPS dosahuje 17 hodín bez prehrávania hudby, resp. 6,5 hodiny s prehrávaním hudby.

V rámci bežného nosenia sa výdrž batérie pohybuje na úrovni 11 dní a približne 4 dni so zapnutým always-on displejom. Jeho spracovanie je dobré a v tomto režime som používal hodinky aj ja.

Pre úplnosť dodám, že Forerunner 165 vyhodnocujú bežecké metriky zo zápästia a umožňujú pripojenie hrudného pásu. Cyklistický merač výkonu však s hodinkami nespárujete.

Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165

Verdikt

Garmin Forerunner 165 sú rozumne navrhnuté hodinky, ktoré môžu byť svojím konceptom atraktívne pre veľké množstvo používateľov. Ponúkajú všetky potrebné funkcie, ktoré by som definoval ako nevyhnutný základ.

Je však škoda, že Garmin zosekal ponuku športových režimov a že Forerunner 165 neponúkajú aspoň niektoré základné zimné športy. Ak chcete zimné a tímové športy, kúpte si radšej Vivoactive 5 – avšak tieto hodinky si nekupujte, ak chcete režim turistiky, ktoré Vivoactive 5 nemajú, ale Forerunner 165 áno. Je zrejmé, kam týmto odsekom mierim.

Čo sa tréningových funkcií týka, absencia funkcie Tréningový stav zamrzí, avšak vo výsledku sa bez nej množstvo používateľov zaobíde. Prínos tejto funkcie oceníte naplno, ak máte chuť a najmä čas sa systematicky venovať tréningu. V opačnom prípade jej plný potenciál nevyužijete. V tomto smere je užitočnejšia funkcia denné odporúčania bežeckých tréningov, ktorú Forerunner 165 ponúkajú.

Ako som v recenzii viackrát spomínal, množstvo používateľov bude riešiť dilemu, či si vybrať Forerunner 165 alebo Vivoactive 5. Po prečítaní recenzie by vám malo byť jasné, ktoré hodinky vám budú vyhovovať viac.

A pokiaľ patríte do skupiny náročnejších používateľov, ktorým chýba vo výbave oboch spomenutých hodiniek nejaká funkcia, odporúčam zvážiť Garmin Forerunner 255. Predávajú sa za cca rovnakú cenu, za posledné dva roky dostali viacero nových funkcií a aj v roku 2024 sú najvýhodnejšími Garmin hodinkami z hľadiska pomeru cena/funkcie. Treba však akceptovať, že majú nedotykový transflexný MIP displej – čo možnože bude niektorým používateľom aj vyhovovať.

Cena: 279,99 eura / 329,99 eura (verzia Music)

Zapožičal: Garmin.sk

Páči sa nám

  • pekný a jasný AMOLED displej
  • ľahké a kompaktné telo hodiniek
  • kompletná výbava zdravotných funkcií 4. generácie
  • denné bežecké odporúčania
  • navigačné funkcie
  • platenie cez Garmin Pay
  • dobrá výdrž
  • zabudovaný barometrický výškomer

Nepáči sa nám

  • obmedzená ponuka športových režimov
  • nemajú funkciu Tréningový stav
  • chýba widget s údajmi o nadmorskej výške a tlaku (tieto dáta sú dostupné iba v režime monitorovania cvičenia)

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch v recenzii. K hodinkám Garmin Forerunner 165 je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit